“Petits Grecs”
H “Petits Grecs” έχει τη βάση της στη Θεσσαλονίκη και λειτουργεί από το 2014.
Την ξεκίνησε μία ομάδα ανθρώπων παθιασμένων με τα ελληνικά, σπιτικά γλυκά. Ψάχνοντας παλιές, κλασσικές συνταγές, αρχίσαμε ένα γλυκό γαστρονομικό ταξίδι στο χρόνο και ήμασταν αποφασισμένοι να φτιάξουμε τις δικές μας νόστιμες και θρεπτικές συνταγές. Ίσως νοσταλγώντας τις εποχές που η κάθε νοικοκυρά είχε τη δική της “καλύτερη” συνταγή για την οποία ήταν περήφανη.
Συνοδοιπόρος μας σε αυτή την προσπάθεια στάθηκε ο σεφ Ανδρέας Λαγός ο οποίος μοιράστηκε το πάθος μας και μας οδήγησε σε ενδιαφέροντα γαστρονομικά μονοπάτια. Τον ευχαριστούμε. andreaslagos.com
Όλα τα προϊόντα της “Petits Grecs” παράγονται στην Ελλάδα σε μονάδα που είναι πιστοποιημένη κατά ISO22000 και πληροί όλους τους κανονισμούς Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ιστορία του κουραμπιέ
Η ρίζα της λέξης κουραμπιές προέρχεται από το Kuru που σημαίνει ξηρό και το biye που σημαίνει μπισκότο. Η προέλευσή της πιθανολογείται ότι είναι τούρκικη και «πέρασε» στην ελληνική γλώσσα κατά την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Ο κουραμπιές αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής οικιακής ζαχαροπλαστικής και η αυθεντική συνταγή υπήρξε “μήλο της έριδας” για πολλές περιοχές. Εκτός όμως από τις διάφορες περιοχές, ο κουραμπιές αποτελούσε και ένα πολύ “προσωπικό” γλυκό της κάθε νοικοκυράς. Κάθε μια είχε τη δική της “μυστική” συνταγή που ήταν η καλύτερη και η νοστιμότερη όλων και με περηφάνια περνούσε από γενιά σε γενιά. Έτσι εξηγούνται και οι αμέτρητες μικρότερες ή μεγαλύτερες παραλλαγές που απαντά κανείς στα διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Γνωρίστε τον κουραμπιέ “Petits Grecs” σε 4 γεύσεις
Με βάση την συνταγή από την Καβάλα, που από πολλούς θεωρείται ότι είναι η «αυθεντική» και η πιο νόστιμη, στόχος μας ήταν να φτιάξουμε μία συνταγή ακόμη πιο θρεπτική. Έτσι αλλάξαμε τα συστατικά της και βάλαμε περισσότερα καραμελωμένα, αμύγδαλα, λιγότερη, πιο ισορροπημένη ποσότητα άχνης ζάχαρης στο εξωτερικό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αγνό, φρέσκο βούτυρο, που δίνει ένα γλυκό άρωμα και μια πλούσια, γεμάτη γεύση.
Μένοντας πιστοί στην παράδοση, προσθέσαμε τη δική μας “πινελιά” και καταλήξαμε να παρουσιάζουμε, εκτός από την κλασσική συνταγή με βανίλια, τρεις ακόμη γεύσεις: μία με ελληνικό καφέ, μία με κανέλα και μία με γλυκάνισο.
Ο κουραμπιές της “Petits Grecs” είναι ένα χειροποίητο, 100% φυσικό, θρεπτικό συνοδευτικό για καφέ και τσάι, καθώς ένα ευχάριστο επιδόρπιο γλυκό.
Πριν το σερβίρισμα, προσθέστε λίγη επιπλέον άχνη ζάχαρη. Το οπτικό αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο!
Η κλασσική συνταγή
Επιδιώξαμε να φτιάξουμε ένα 100% φυσικό, θρεπτικό προϊόν, με βάση την αρχική παραδοσιακή συνταγή.
Προσθέσαμε περισσότερα σπασμένα, καραμελωμένα αμύγδαλα, μειώσαμε την άχνη στο εξωτερικό, βάλαμε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, και μόνο αγνό, φρέσκο βούτυρο, που δεν του δίνει μόνο μια ξεχωριστή γεύση, αλλά και ένα χαρακτηριστικό “λιώσιμο” στο στόμα. Και, φυσικά … με το κλασικό άρωμα βανίλιας που όλοι αγαπάμε.
Ένα κλασικό ελληνικό κέρασμα συναντά ένα γηγενές φυτό, γνωστό στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στη νοτιοδυτική Ασία. Ο Γλυκάνισος είναι γλυκός και πολύ αρωματικός , με μια πολύ ξεχωριστή γεύση. Οι σπόροι του γλυκάνισου, ολόκληροι ή αλεσμένοι, χρησιμοποιούνται σε μια μεγάλη ποικιλία γλυκών. Στη συνταγή αυτή αντικαταστήσαμε τα αμύγδαλα με φιστίκια Αιγίνης, που θεωρούνται από τις θρεπτικότερες τροφές στον κόσμο.
Ο κουραμπιές με γλυκάνισο είναι ένα ιδανικό επιδόρπιο, ένα εξαιρετικό “καλοκαιρινό” κέρασμα.
Η κανέλα είναι ένα ακόμη πολύ διαδεδομένο συστατικό στην ελληνική ζαχαροπλαστική. Η “ζεστή” γεύση, σε συνδυασμό με το χαρακτηριστικό αλλά και διακριτικό άρωμά της, αγαπήθηκε από πολλούς λάτρεις της κουζίνας σε όλο τον κόσμο. Την συνδυάσαμε με μοσχοκάρυδο και κιτρινόριζα, δύο πολύ “στενούς φίλους» της κανέλας και με πολλά καρύδια . Ακόμη και εμείς εκπλαγήκαμε από το αποτέλεσμα! Μια «χειμωνιάτικη» απόλαυση, ιδανική για το πρωινό, με γάλα ή καφέ.
Σκεφτήκαμε: “πώς είναι δυνατόν ένα κέρασμα που συνοδεύει τον καφέ να μην περιέχει και καφέ;” Και ιδού.
Ο καφές με το ιδιαίτερο άρωμα και την ελαφρώς όξινη γεύση του, δίνει μια ενδιαφέρουσα, μοντέρνα πινελιά στο κλασικό μας κουραμπιέ. Ο καφές εξισορροπεί τη γλυκύτητα, ενώ προσθέτοντας περισσότερα αμύγδαλα στη συνταγή μας, δημιουργήσαμε ένα απολαυστικό συνοδευτικό κέρασμα, όχι μόνο για καφέ ή τσάι, αλλά και για αλκοολούχα ποτά.